pondelok, augusta 21, 2006

Abyaneh-najjuznejsi cip nasej dovolenky

Z Kashanu sme si urobili vylet aj napr. do dediny Abyaneh - cervena haluz. Odviezol nas tam cierny taxikar (v Irane rozumej ktokolvek, co ma auto a pristavi ti bez toho, aby si ho o to ziadal, co tiez znamena, ze neexistuje gratis autostop). Dohodli sme sa na sume, ktora je v prepocte 200 SK za 80 km tam, 80 spat a 3 hod cakania. Benzin a chlieb je tu brutal lacny (benzin tiez brutal nekvalitny a dotovany) tak co... Nakoniec sme sa sice s nim trosku pohadali, lebo na nas chcel cakat len 2 hod, ale cesta spat bola este lepsia.
Viezli sme sa cez pust ale nie taku co po nej v pohode chodia karavany - tato mala vsade haldy sutiny a tie haldy sa postupne zvacsovali az to boli riadne vysoke hory (najvyssia na okoli ma 3000 m). Ked sme odbocii z hlavnej tak hory pokracovali a vsade kde bola troska vody, tak vznikla zelen a sem tam nejaka oaza. Fakt parada.



Taxos nas vyhodil nad centrom cervenej hlinenej dediny. Je ina, lebo je cervena, je tam prijemne chladno, je vtesnana medzi horami a zalozili ju zororastariani. Ti su sice uz konvertovani na musulmanov, ale aj tak, tam chauder (cierne vranie odevy) zeny nenosia - nosia take kvetovane kadeco. Pohodovo sme sa popremavali, vyfukli sme si pod mandlovnikom - proste romantika. Stretli sme znacne atypickeho Japonskeho turistu - fotil menej ako my, nemal digi, presuva sa z japonska po zemi do Europy, ilegalne presiel Cinske aj Tibetske hranice (42 hod cesta busom) a vobec - kedze je architekt, cestu si navrhol podla zaujimavych ludskych stavebnych vytvorov. Viezli sme sa s nim aj cestou nazad, kde mi taxikar vrazil do ruky kudlu a tanier plny jablik. Tak som pokorne cistila a krmila na striedacku pani vranu po mojej lavici, a zvysne osadenstvo.



Vecer sme boli na sise v cajovni uprostred bazaru. Miestni nam vysvetlili, ze tam pred zemetrasenim boli kupele (muzske ako inak) a ze aj pre to zemetrasenie mesto vyzera tak, akoby sa domy vrstvili jeden na druhom - lebo sa vrstvia. A este ze je Kashan znamy vyrobou ruzovej vody... Ani to sme nevedeli :-)