pondelok, augusta 14, 2006

Z Teheranu do Sehrezadinych zahrad (no skoro...) v Kashane

Teraz sme v Kashane, z Teheranu sme ubzikli. Nejako sme si nesadli. Jedna historka za vsetky, hladali sme telefonicky urad, aby som mohla zavolat domov. Mala to byt taka ohromna seda budova. Nasli sme ju a nasli sme aj dobre ukryty vchod. V nom, rovno na recepcii, na nas ganila jedna vrana a nieco sa pytala. Briskne sme zareagovali, ze chceme volat na Slovensko (aby bolo jasne, ze nie do USA alebo Izraelu). Dala instrukcie a maly muzik nieco dlho pisal na listok. Ked nam ho podal, bolo na nom nieco nastastie latinkou. Domysleli sme si, ze to mozno bude ulica a muzik ukazoval za roh - aha, cize inym vchodom! Zle. Zistili sme to po dalsom ruko-grimasovom pytani sa niekolkych uniformovanych ozbrojencov, ktorym sme vzdy spiklenecky podali listok. Oni nas rovnako vazne poslali za dalsi roh. Tam uz bolo prd. Tak sme sa rozhodli byt flexibilni a v obchode sme ukazali dalsi listok, na ktorom bolo po Farsi napisane, ze chceme kupit kartu do mobilu. Ani to nevyslo - clovek si to precital, pokyval hlavou a ukazal za roh. Uz sme boli zniceni. Tak siel za roh s nami, ale za rohom zase nic. Tak nam ochotny ujo na nas spojenecky listocek napisal 5 hustych riadkov po Farsi. Vzdali sme to nadobro.

Zavolat sme nakoniec zvladli, dokonca sme nasli miesto, kde sme si dali dobru Iransku ice-coffee a kde zeny fajcili. A potom sme prchali do Kashanu. Je tu krasne, klud, vsade naokolo pust uplne mesacna krajina. Ale toto mesto je oaza. Dnes sme boli v takych peknych renovovanych zahradach a potom v paradnych domoch kedysi bohateho predavaca kobercov a este takom, kde je muzsky klastor. Ale to nie je na pisanie, mame pekne obrazky. Ludia su fajn: "Helo Mister, where from?" Jeden si vystacil sam: "Hello, how are you, i am ok, good-bye". Konecne sme dnes zaculi muezina, uz sme mysleli, ze Shiiti to maju inak ako Sunniti /dve vetvy Islamu, Iran je jedinecny naprostou prevahou Shiitov/, ale nemaju.

fotky mame naozaj uzasne, ale kedze miestna (iranska) vlada blokuje pristup na niektore stranky a medzi nimi je aj ta, na ktorej zvycajne umiestnujem fotky (imageshack.us) tak to proste nejde. takze az opustime tuto islamsku "demokraciu" tak s tym mozno nieco budeme robit. Ak sa nam bude chciet.

PS - Ivan, sme furt ozrati ako cinky. - Jasne ze to tu je uplne ale uplen na sucho. My chceme pivooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo a este danka pripomina frape latte kavu... A danke zakazovali (lepsie povedane odrazali ju) aj od jej milovaneho beedeeska

4 Comments:

Anonymous Anonymný said...

A nezabudnite mi nieco z iranu doniest! :)

15 augusta, 2006 20:35  
Anonymous Anonymný said...

konecne mam vas blog (zlaty Polko), ktory ste mi nedali, aby som vam nezavidela ako sa tam ozierate a smilnite, ale uz ho mam a poslala som ho aj vsetkym ostatnym.. ale uz idem, u Bena ma caka velke chladene...

17 augusta, 2006 18:17  
Anonymous Anonymný said...

aha, este neviem ako sa s tym zaobchadaza, ale ten anonymous som ja.... no kaca

17 augusta, 2006 18:17  
Anonymous Anonymný said...

Nazdar fa(r)sovia :)
Ta ja len aby ste vedeli, ze 25teho idem do hrvatska a vratim sa az zaciatkom sept. takze vas z letiska nedoveziem ale sak co, zoberte si riksu :)
Kedy sa toi vlastne povraciate???
Inak vobec vam nezavidim, fuuuuj, cestovanie, azia a tak, bleee, komu by sa chcelo :)

P.S.: Kaca co zdrhla z pekaca, zaskrtnes, ze "other" a do kolonky "name" das svoje meno (to je, co?) a budes semianonymus :)))

18 augusta, 2006 10:54  

Zverejnenie komentára

<< Home